Bent u als bedrijf aansprakelijk voor parkeerschade?

Er is vaak onduidelijkheid over wie er juridisch aansprakelijk is wanneer auto’s beschadigd zijn geraakt terwijl deze geparkeerd stonden in een parkeergarage. Mensen betalen om hun voertuig te parkeren en betalen daarmee ook voor een stuk veiligheid. Als er toch schade aan voertuigen optreedt, gelden er verschillen in wie er aansprakelijk is tussen bewaakte en onbewaakte parkeergarages.

Onbewaakte parkeergarages

Als de parkeergarage onbewaakt is, dan is het bijna onmogelijk dat de eigenaar aansprakelijk wordt gesteld voor de opgelopen problemen. Pas als hem duidelijk iets te verwijten valt, kan de schade verhaald worden op de beheerder. Het probleem is echter dat bij een onbewaakte parkeerplaats geen parkeertechnieken zijn toegepast en er geen camera’s zijn om incidenten vast te leggen. De dader van de aangerichte schade wordt hoogstwaarschijnlijk nooit gevonden.

  • Aansprakelijkheid bedrijf parkeerschade

Bewaakte parkeergelegenheid

De situatie is heel anders als er sprake is van een bewaakte parkeergarage. Bij schade aan een geparkeerde auto is het aan de eigenaar van de parkeergelegenheid om aan te tonen dat hem niets te verwijten valt. Dit is zo omdat de beheerder aangegeven heeft dat mensen veilig hun voertuigen kunnen stallen en dus heeft diegene de verplichting om de veiligheid te garanderen. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat u als eigenaar geen schadevergoedingen hoeft te betalen.

Beveilig uw parkeerplaats

Er zijn verscheidende mogelijkheden om parkeergelegenheden te beveiligen. Zo bieden camera’s een uitkomst als het gaat om het opsporen van de dader van de aangerichte schade. Met parkeertechnieken als kentekencamera’s en Parkeer Management Systemen kunnen parkeergarages optimaal worden beveiligd en is de kans op ongeregeldheden verkleind. Wanneer de beveiliging op orde is, kunnen bezoekers hun auto’s zonder zorgen parkeren en hoeft u als beheerder geen schadeclaims te verwachten.

Advies nodig over een beveiligde parkeerplaats?

Heeft u vragen over de mogelijkheden van een beveiligde parkeerplaats? Neem dan eens contact op met een van onze specialisten! Zij kunnen u verder helpen in de zoektocht naar een veilige parkeerplaats.