Inbraakpreventie, beter voorkomen dan genezen

Sinds de wintertijd is ingegaan en het eerder donker wordt, kunt u de klok erop gelijkzetten dat het aantal inbraken en ontvreemdingen toeneemt. Het gaat hier niet alleen om inbraken bij woningen of schuren, maar ook zeker logistieke bedrijven zijn een gewenst doelwit voor de inbrekers en of diefstal van goederen. Op de terreinen van de logistieke sector liggen veel producten opgeslagen, in loodsen en/of trailers van transporteurs. Zowel externe als interne criminaliteit ligt op de loer. Wie is er immers op uw terrein. Is de persoon bevoegd of onbevoegd aanwezig? Waar bevindt iemand zich? Allemaal vragen die aan de orde van de dag zijn, zeker nu het al vroeg donker is. Nog lastiger om alles goed te monitoren.

Veilig op uw eigen terrein

Binnen uw organisatie kunt u zelf al veel doen om ongewenst bezoek te minimaliseren en diefstal te voorkomen. Een goede registratie wie op welk tijdstip aanwezig is. Voor wie komt de persoon, wat komt hij doen? Laden, lossen of andere werkzaamheden die niets met een transporteur te maken hebben. Instrueer uw collega’s goed over deze registratie, de werking van een alarmsysteem bij openen en afsluiten en zorg dat duidelijk is wie er een sluitronde loopt en het alarm activeert. Denk aan kleine zaken als het op slot doen van de meterkast, zodat niemand daar het alarmsysteem volledig uit kan zetten. Vaak zijn het buiten de toegang en toezicht deze kleine punten van alle dag die vergeten worden.

Stel ook een protocol op. Hierin staat omschreven hoe de werknemers verdacht bezoek kan signaleren en welke handelingen ze dan moeten verrichten. Voorkomen is nou eenmaal beter dan ‘genezen’. Laat in het protocol ook naar voren komen wat de werknemers kunnen doen in het geval van een overval.

Mobotix overzichtscamera op mast

Logistiek is altijd in beweging

Veel logistieke bedrijven zijn op verschillende manieren al bezig geweest om hun pand, loods en terreinen te beveiligen voor mogelijke diefstal. Een hek rondom het terrein en camerabeveiliging zijn hierbij vaak de eerste maatregelen. Maar dat kan natuurlijk beter uitgebreid worden. Hoe zit het met de toegang tot het terrein gedurende de openingstijden? Wie bevindt zich waar? Hoe kunt u snel en eenvoudig achterhalen als er iets misgaat? Bewust of onbewust.

Toegangscontrole en camera’s

Er zijn toegangscontrolesystemen waarmee u kan zien wie er precies op uw terrein komt. Met het gebruik van slagbomen en pollers in combinatie met kentekenherkenning bent u ten alle tijden op de hoogte van de gebeurtenissen op uw terrein. Niet alleen zorgt de automatische toegangscontrole voor veiligheid. Ook kunnen de transporteurs sneller, zonder enige wachttijd, hun lading lossen en laden bij uw bedrijf.

Elpar adviseert en faciliteert in beveiligingssystemen in onder andere de logistiekbranche. Onze partner Mobotix helpt bij het leveren van camera’s voor kenteken- en/of gezichtsherkenning en camerabeveiliging.

Bent u al inbraakproof voor aankomende winter? Laat u adviseren over de mogelijkheden bij Elpar. Samen zoeken wij naar de beste oplossing.