Grootschalige evenementen zorgen voor parkeerproblemen

Het goede nieuws zal niemand ontgaan zijn, de Formule 1 komt naar Nederland! Zandvoort krijgt er niet alleen een heel mooi evenement bij, maar komt ook voor een aantal uitdagingen te staan. Organisatorisch gezien is zo’n evenement natuurlijk heel veel werk, alles moet in goede banen geleid worden. Een van de belangrijkste dingen is goed, veilig en dichtbij parkeren. Met ruim 200.000 bezoekers is voldoende parkeerplaatsen creëren een flinke uitdaging! Nu nemen we Zandvoort als voorbeeld, maar dit geldt voor meer grootschalige meerdaagse evenementen. Denk aan de Nijmeegse vierdaagse, Tilburgse kermis of het Eurovisie Songfestival volgend jaar!

Snel weer terug naar Zandvoort! Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de omliggende gemeenten en politieke partijen is dit een complex vraagstuk. Het evenemententerrein in Zandvoort biedt namelijk niet voldoende ruimte om de 200.000 bezoekers een parkeerplaats te bieden. Een passende en logische oplossing is het inzetten van het OV door gebruik te maken van treinen en pendelbussen. Bezoekers parkeren hun auto in de omgeving van Zandvoort en reizen het laatste stukje naar het evenemententerrein met de bus. Probleem opgelost? Voor het evenement misschien wel, maar de lokale bewoners zitten met overvolle parkeerterreinen en kunnen de eigen auto niet meer kwijt. Met de juiste parkeertechniek kunnen we ervoor zorgen dat bezoekers van de Formule 1 kunnen parkeren en lokale bewoners niet de dupe zijn van de massa. Zo creëren we een fijne situatie voor alle belanghebbenden!

  • Formule 1 parkeren

Toegangstechniek

De meest voordehands liggende oplossing is het inzetten van blokkades, deze techniek zorgt ervoor dat bepaalde gebieden tijdelijk niet toegankelijk zijn voor de bezoekers van het evenemententerrein. Blokkades aanbrengen kan op twee verschillende manieren: pollers plaatsen of blauwe zones aanstellen. Pollers zorgen ervoor dat bepaalde straten of terreinen (tijdelijk) afgesloten zijn voor ongewenste parkeerders. Door middel van een automatische paal kan een parkeerterrein heel makkelijk (on)toegankelijk gemaakt worden. In een blauwe zone mogen auto’s niet langer dan twee uur geparkeerd staan. Met deze techniek voorkom je dat bezoekers van de Formule 1 hier gaan parkeren omdat zij (bijna) altijd langer dan twee uur van hun auto verwijderd zijn. Deze tijdelijke technieken maken het mogelijk om evenementenbezoekers te weren en lokale bewoners tegemoet te komen.

Betaald parkeren

Een andere oplossing is betaald parkeren. Door alternatieven zoals transferiums, financieel gezien, aantrekkelijk te maken worden betaalde parkeerzones automatisch minder aantrekkelijk. Bezoekers kiezen, ondanks de reistijd, eerder voor de goedkopere of misschien zelfs gratis optie en zo blijft de regio vrij voor de lokale bewoners. Met deze techniek creëren we een win-win situatie voor beide partijen, lage parkeerkosten voor bezoekers en een autovrije omgeving voor de lokale bewoners.

Advies nodig over parkeersystemen tijdens evenementen?

Organiseert u wel eens evenementen? En loopt u tegen dezelfde problemen aan? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Elpar, we bekijken graag samen uw evenement en voorzien u van advies voor de juiste parkeertechniek zodat iedere belanghebbende partij baat bij het evenement heeft!