Trendwatchers veroorzaken parkeerprobleem

Minder auto’s in het straatbeeld. Dat is volgens verschillende trendwatchers een reële kijk op de toekomst. Hoewel deze voorspelling volledig op de toekomst is gericht, spelen projectontwikkelaars en gemeentes er nu al op in de bouw van nieuwe woningen. Want minder auto’s betekent ook dat er minder parkeerplaatsen nodig zijn. Een logische gedachte, maar het zorgt nu voor een groot parkeerprobleem in deze gebieden.

Deelauto

De gedachte over minder auto’s in het straatbeeld komt voort uit het groeiende gebruik van deelauto’s. Een concept wat vooral bij jongeren steeds populairder wordt. Jongeren tussen 18 en 30 jaar delen steeds vaker samen een auto om de bijkomende kosten te delen, maar zelfs met het gebruik van een deelauto is het aantal autobezitters in 2018 nog gegroeid.

Parkeerprobleem

De huidige plannen voor nieuwbouwhuizen zorgt voor een parkeerprobleem in de nabije toekomst in gemeentes en grote steden als de huizen worden opgeleverd. Er vormt zich daarnaast al een probleem in de steden met grote wachtlijsten voor parkeervergunningen en daar komt dus een probleem bovenop.

De eerste oplossingen voor dit parkeerprobleem worden al geopperd en zijn in gang gezet. In grote steden kunnen steeds meer parkeervergunningen verleend worden door onbenutte parkeergarages te gebruiken en in Rotterdam loopt er een project met parkeersensoren en applicaties om inzicht te krijgen waar nog parkeerplaatsen zijn.

Er hangen een paar haken en ogen aan deze oplossingen. In beide gevallen is het nodig dat de juiste parkeertechnieken zijn gebruikt om parkeergelegenheid en de veiligheid te kunnen waarborgen. Daarnaast zijn de problemen voor elke gemeente anders en is maatwerk hierin gewenst.

Advies op maat

Elpar adviseert en faciliteert in parkeeroplossingen voor gemeentes. Hierbij wordt er gewerkt naar een totaaloplossing waarbij zowel hardware als software mee wordt genomen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van Elpar? Neem dan snel contact op via 085-3301110 of stuur een e-mail naar info@elpar.nl.