Verhoging parkeertarief zorgt voor problemen

Het kan bijna niet onopgemerkt blijven, de parkeertarieven in Nederland blijven flink toenemen. In verschillende gemeenten en steden, zoals in Amsterdam, loopt het de spuigaten uit en is parkeren onbetaalbaar geworden. Deze hoge parkeerkosten komen niet alleen voort uit financiële voordelen, maar zijn ook bedoeld om de drukte op straat tegen te gaan. Echter, wordt het probleem op deze manier niet verholpen maar verschoven. Waarom, leest u hier!

Probleem verschuiven

De verhoogde parkeertarieven hebben er inderdaad, zoals bedoeld, voor gezorgd dat er minder parkeerders zijn op deze specifieke plaatsen. Maar toch is dit geen goed nieuws, het problemen is namelijk verschoven naar andere plekken, gemeenten of steden. Neem bijvoorbeeld Abcoude, zij zijn de dupe van de hoge parkeertarieven in Amsterdam. Veel bezoekers aan Amsterdam parkeren hun auto in Abcoude en vervolgen hun reis naar Amsterdam met het openbaar vervoer. Dit is een goedkopere optie dan parkeren in hartje Amsterdam, maar Abcoude blijft achter met heel veel auto’s en te weinig parkeerplekken voor haar eigen inwoners. Het probleem heeft zich dus verschoven van Amsterdam naar omliggende gemeenten zoals Abcoude.

  • Verhoging parkeertarief

Oplossingen verhoging van het parkeertarief

Abcoude moet door de aanpassingen in Amsterdam zelf ook aanpassingen door gaan voeren om het verschoven probleem op te lossen. Elpar denkt en helpt graag mee naar passende oplossingen voor getroffen gemeenten, we zetten een aantal veel voorkomende en effectieve oplossingen op een rijtje!

Ontoegankelijke zones

Ten eerste is het creëren van ontoegankelijke zones voor bezoekers van buitenaf een effectieve oplossing. Dit kan makkelijk gerealiseerd worden door middel van blauwe zones of pollers. Een blauwe zone zorgt ervoor dat auto’s niet langer dan één of twee uur geparkeerd mogen staan, dit maakt het parkeren op bepaalde plekken onaantrekkelijk voor bezoekers aan Amsterdam. Zij zijn in de meeste gevallen namelijk langer dan één of twee uur verwijderd van de auto, dus gaan zij op zoek naar een gunstigere parkeerplek. Pollers zijn automatische paaltjes waarmee terreinen heel gemakkelijk en snel toegankelijk of ontoegankelijk gemaakt kunnen worden. Op deze manier kunnen parkeerterreinen bijvoorbeeld in het weekend ontoegankelijk gemaakt worden voor bezoekers van buitenaf zodat de lokale inwoners voldoende plek hebben om hun auto te parkeren.

Gebruik van toegangssystemen

Het gebruik van toegangstechnieken voor bepaalde parkeerterreinen is ook een ideale oplossing voor dit parkeerprobleem. Er zijn verschillende systemen die toegepast kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de welbekende kentekenherkenning. Met dit systeem kunnen lokale inwoners hun kenteken laten registreren waardoor zij wel gebruik kunnen maken van een parkeergarage- of terrein. Bezoekers van buitenaf staan niet geregistreerd waardoor de slagboom voor deze auto’s gesloten blijft. Ten slotte is een toegangssysteem gebaseerd op vergunningen, door middel van pasjes, een effectieve oplossing om lokale inwoners te voorzien van een parkeerplaats. Het parkeerterrein is met dit systeem alleen te betreden zijn voor mensen die in het bezit zijn van een geldige parkeerpas.

Advies nodig bij hoge parkeertarieven?

Bent u op zoek naar passende oplossingen om het massale verkeer uit de grote steden te ondervangen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op! We denken graag in oplossingen zodat uw gemeente of stad niet de dupe wordt van de (te) hoge parkeertarieven op andere plekken!