Voorkom verrassingen na gebruik van valetparking

U moet er niet aan denken: u heeft een heerlijke vakantie achter de rug en u dondert direct van deze roze wolk wanneer u merkt dat er met uw auto is geknoeid. De afgelopen vakantieperiode kreeg de marchaussee verschillende meldingen van problemen met valetparkingbedrijven. Het aantal incidenten met rotte appels groeit en daardoor verliezen steeds meer mensen het vertrouwen in deze organisaties. Zowel vakantiegangers zelf als gemeenten kunnen het risico op complicaties verkleinen.

Bizarre incidenten bij valetparking

Er zijn bizarre problemen voorgevallen met valetparkingbedrijven. Zo hadden auto’s vele extra kilometers op de kilometerteller of waren voertuigen flink beschadigd. Ook kunt u na thuiskomst opeens een boete op de mat zien verschijnen. Als uw voertuig schade oploopt wanneer de medewerker van het bedrijf erin reed, is de valetparkingorganisatie hiervoor aansprakelijk. Als hij of zij dit ontkent, heeft u een probleem. Diegene is namelijk de enige getuige en daardoor wordt het erg lastig om zijn of haar schuld te bewijzen.

  • Schade aan auto na vakantie

Beveiligen van parkeerplaatsen

Als uw auto schade heeft opgelopen terwijl deze op het parkeerterrein stond, dan zijn de valetparkingbedrijven niet aansprakelijk. Ook uw WA-verzekering zal u niet uit de brand helpen en dus is het van groot belang dat de parkeerplaatsen goed zijn beveiligd. Slagbomen, hekwerken en beveiligingscamera’s houden criminelen weg. Bovendien kan met behulp van parkeertechnieken als kentekenherkenning voertuigen die niet thuishoren op het terrein buiten worden gehouden. Zo kunt u met een gerust hart op vakantie en komt u uitgerust en zonder problemen thuis.

Wat kunt u zelf doen?

Het is erg slim om van te voren goed uit te zoeken welk valetparkingbedrijf betrouwbaar is. Dat kunt u onder meer doen door recensies te lezen. Als u een organisatie heeft gevonden, maak dan altijd foto’s van de kilometerstand en de brandstofmeter. Zorg er ook voor dat u de auto van alle kanten fotografeert, zodat u vergelijkingsmateriaal bij de hand heeft. Leg daarnaast vast in welke periode u uw bezit aan de valetparkingorganisatie toevertrouwt. Ten slotte tekent u de ontvangstbevestiging pas nadat u het gehele voertuig heeft gecontroleerd.

Rol van de gemeente

Het klinkt wellicht gek, maar de gemeente kan ook een rol spelen in dit verhaal. In de meeste gevallen spelen zij ook een rol van betekenis bij het aanbieden van parkeerplaatsen. Zeker nu de vraag naar betrouwbare, veilige en vaak goedkopere parkeerplaatsen in bijvoorbeeld een stad of naast een centraal station alleen maar toeneemt. De gemeente maakt beslissingen als het gaat om op openbare parkeerplaatsen en het aanleggen daarvan.

Advies nodig?

Problemen rondom valetparking nemen alleen maar toe. Een terugkerende vakantieganger zit niet te wachten op problemen, maar een betrouwbaar valetparkingbedrijf ook zeker niet. Wil je meer weten over de veiligheid op een parkeerplaats? Neem dan contact met ons op!